Erik Arnér

Söndag 18 juni

programledare: Erik Arnér

Mörker i Mellanöstern. Stridigheterna den senaste tiden mellan palestinska Fatah och Hamas, har rötter långt tillbaks i tiden - och handlar inte bara om politik och livsåskådning.

Valsommar 2006. 
Hör Godmorgon världens väljar-guide till den svenska politiska sommaren.

Arbetslösheten och valet. Arbetslösheten förväntas bli en av de riktigt stora frågorna i årets valrörelse - liksom så många gånger tidigare. Förr har socialdemokraterna alltid gynnats av arbetslöshetsfrågan i valrörelserna, men ett trendbrott kan vara på väg.

Självständighets-iver i Europa. När spanska regionen Katalonien i helgen röstar om utökat självstyre, har de lärt av andra europeiska länder och regioner. Katalanerna skickade spejare till Montenegro, som nyligen röstade sig ur unionen med Serbien. Reportage om de europeiska självständighets-ivrarnas arbete.

Musikprofilen. Uje Brandelius om den ulitmata sommarlåten.

Panelen diskuterar bl a lägenhetsaffärer och energipolitik.  Alex Voronov, Eskilstunakuriren, Torsten Carlsson, Länstidningen Södertälje, och Helle Klein, Aftonbladet deltar.

Luther och upphovsrätten. Redan Martin Luther hade problem med piratkopiering. Godmorgon, världen gräver i de historiska rötterna till en av dagens laddade politiska frågor. 

Public Service med veckans satir.

Framtidslöften. Godmorgon, världen träffar unga människor världen över, som är ”up and coming”, och på något sätt representerar framtiden i sina samhällen. Idag Mark Hanis, ung lobbyist i Washington DC, USA.

Världens viktigaste lobbygrupp. År 1787 belöt sig tolv brittiska män för att sätta stopp för slavhandeln i Storbrittannien. Efter historiens kanske mest effektiva lobby-insats, lyckades de förändra livet för miljontals slavar. Intervju med Adam Hochschild, författare till boken ”Spräng bojorna”.

Filantroperna. Bill Gates ska lämna Microsoft för att enbart ägna sig åt välgörenhet de kommande åren. Han följer en gammal, amerikansk tradition.

Jonas Hassen Khemiri om när språket blir en krigszon.

producent: Nina Benner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".