Söndag 30 juli

Prgramledare: Clara Tesch

Det första valet

Kongo-Kinshasa går till val för första gången på över 40 år. Utmaningarna är stora och farhågorna likaså. Radions utsända Margareta Svensson är på plats.

Hizbollahs fälla

Israeliska armén och hizbollah-krigare är inbegripna i våldsamma strider längs gränsen. Och israelerna stöter på oväntat hårt motstånd. Hizbollah var väl förberett för det som komma skulle. I själva verket har israelerna lockats in i en politisk fälla av Hizbollah, menar Christoph Reuter, författare och mellanösternkännare.

Sommar, sol och... Ledin

Artisten Tomas Ledin är ute på sedvanlig sommarturné. Folkkär, men samtidigt illa omtyckt av kritikerna. Men varför gillar vi Ledin just på sommaren? Kanske för att han blivit själva symbolen för det käraste vi har - minnet av den svenska sommaren.

En liten lurig en

Vår sommarserie om kroppsdelar avslutas med hypotalamus, den lilla grå delen i hjärnan som bland annat styr hunger, törst och sexdrift.

Camilla Lundberg levererar veckans musikprofil som handlar om klassiska musikstölder.

Panelen med Helle Klein, Aftonbladet, Peter Wolodarsky, Dagens Nyheter och Cecilia Brinck, Västerviks-Tidningen debatterar veckans politiska frågor.

Europas amerikaniserade debatt
I veckan som gick vände sig flera europeiska länder mot EU-finansierad forskning på stamceller från överblivna embryon. Resultatet blev en kompromiss; forskning får genomföras, men med begränsningar. Tidigare samma vecka lade USA:s president George W Bush sitt veto mot statlig finansiering kring embryon, en linje som drivits hårt av den kristna högern där. Är det så att den europeiska etikdebatten håller på att amerikaniseras och att de religiösa rösterna fått större kraft?

Sen blir det skönsjungande sommarsatir med Salva.

Rösta och vinn

Ett kontroversiellt förslag lanseras nu i delstaten Arizona. Rösta och du får samtidigt chansen att vinna på lotto! En sant kapitalistisk idé för att öka röstdeltagandet, lyder argumentet.

En 50-årsfest i skymundan?

Nästa år fyller Europeiska Unionen 50 år. En fest och tillfälle att hylla enighet och demokrati. Förberedelserna är redan i full gång, men efter nejet till EU-grundlagen i Frankrike och Nederländerna - hur mycket fest blir det?

Kjell Alinge skickar ett sommarvykort från Stockholm.

Ungt sydafrikanskt hopp

Lebo Mashile är en ung sydafrikansk poet, tv-programledare och artist. Hennes generation är den första som växer upp utan rasåtskillnad mellan svarta och vita - men också med ett ansvar att förvalta friheten.

Veckans kåseri av Jonas Hassen Khemiri om idoldyrkan och konsten att ställa fel frågor.

Producent Richard Myrenberg