Alex Bengtsson, utbildningschef på den antirasistiska stiftelsen Expo. Foto: Sveriges Radio.

"Det finns inte bara en svenskhet"

”Vi behöver leva oss in i andras situation”
7:04 min

Om vi ska komma tillrätta med främlingsfientlighet behöver vi människor bli bättre på att leva oss in i hur andra har det, och inse att vi är komplexa varelser. Det tror Alex Bengtsson från Frillesås som är utbildningschef på den antirasistiska stiftelsen Expo.

– Intolerans handlar många gånger om att vi tror att vi bara bär på en identitet - jag är bara svensk, alltså kan jag bara umgås med människor som är svenska och vita. Men om vi kan sätta oss in i hur andra människor har det så blir det inte så främmande, säger Alex Bengtsson.

Finns det någon enhetlig nationell identitet i Sverige?

– Självklart finns det svenskhet, men det finns kanske nio miljoner svenskheter. Och vi människor bär på väldigt många olika identiteter, säger Alex Bengtsson.

Han förklarar att själv är han inte bara svensk. Han är dessutom hallänning, man och HBK:are för att ta några exempel. Och de här identiteterna är olika viktiga vid olika tillfällen.

– Har man den insikten så kan man också möta människor som inte ser ut som en själv och som har andra erfarenheter och se att man har saker gemensamt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".