Mikael Kulanko åker alla Vasalopp - igen

Dag sju: "Nu ger jag mig på de stora drakarna"

6:13 min

Mikael Kulanko är en av två som klarat av att åka alla Vasaloppen under Vasaloppets vintervecka. I år gör han det igen, och du följer hans resa i P4 Morgon Halland varje vardag kl 6.20. Samtidigt samlar han in pengar till Världens barn.

– Jag har fått med mig tjugo företag hittills som skänker 10 kronor per kilometer jag åker, och nu ska jag ner på Vasaloppsmässan här i Mora och ge mig på de stora drakarna, säger Mikael, som förutom att han är skidåkare också är regionchef för Svenskt näringsliv i Halland.

Totalt ska Mikael åka drygt 400 kilometer under veckan, eller åtta lopp under tio dagar.

– Jag har räknat ut att det blir över 90 000 stakningar under veckan, berättar Mikael.

Måndagens lopp bjöd på dramatik. Det fina vädret gav hårda, isiga spår, och Mikael förklarar att när det är så hårda spår blir fallet värre när man som åkare väl ramlar omkull.

– Jag såg blod i spåret efter folk som hade ramlat, och dessutom fick jag höra i Eldris att en äldre man avlidit i spåret, säger Mikael Kulanko tidigt på morgonen dagen efter loppet.

Förra året lärde han sig en hel del om sig själv och ägnade alla timmarna i spåret åt att lösa problem och bearbeta svåra saker som hänt honom i livet. Och han kom ut på andra sidan som en gladare och starkare person, säger han själv.

– Ifjol var jag lite nervös inför loppen, men nu vet jag ju hur det kommer bli, säger Mikael.

När han väl bestämde sig för att göra den här galenskapen igen så ville han göra något större av det och bestämde sig för att åka för välgörenhet. Därför uppmanar han företag och privatpersoner att skänka 10 kr per kilometer han åker till Radiohjälpens insamling för Världens barn.

Förra året åkte han 43, 8 mil under Vasaloppsveckan.