Välkommen till Bokcirkelakuten

Här har du en första-hjälpen-låda med konkreta tips för en bokcirkel som är lite hängig, har lite feber eller lider av allmänt illamående. Tips från coacherna och bibliotekarierna Annika Hermele och Caroline Karlsson på Stockholms Stadsbibliotek.

                            BOKCIRKELTIPS:

 1: Gör en inledande runda där varje bokcirkeldeltagare berättar hur det var att läsa boken, utan att gå in på om den var bra eller dålig.

 

2: Öva er på att ställa frågor och följdfrågor till varandra. Var nyfiken. T ex; vad menar författaren med det här? Vad hände egentligen? Dog han verkligen?

 

3: Var utspelar sig romanen? Hur ser det ut där? Hur är språket? Vem är huvudpersonen? Dela ut uppdrag, låt var och en fundera över en specifik del av romanen och sedan hålla i samtalet om den egna aspekten.

 

4: Ett fiffigt sätt att börja boksamtalen är att först prata om titeln och omslaget. Hur väl stämmer de med berättelsen?

 

5: Plocka ut citat, låt var och en berätta varför de valt just det citatet.

 

6: Använd fantasin, lek med de ledtrådar som finns i berättelsen. Lyssna på musik som nämns, titta på kartor och ta reda på hur det ser ut där boken utspelar sig.

 

7: Sätt er uthållighet på prov. Läs en novell och prata riktigt länge om den!