Hillary Clinton. Foto: Gerald Herbert/TT.
Hillary Clinton. Foto: Gerald Herbert/TT.

Hillary Clinton - etablissemangets favorit försöker igen

Faktaruta: Lär känna Hillary Clinton
1:13 min

Hillary Clinton kandiderar för att få Demokraternas nominering till presidentvalet i USA 2016.

  • Född: 1947
  • Bosatt: Chappaqua, New York
  • Egenkapital: 21,5 miljoner dollar

Don't you think we have waited long enough? It's time for equal pay for equal work.

Hillary Clinton är demokratiska etablissemangets favoritkandidat, en erfaren proffspolitiker som har spelat viktiga roller i amerikansk politik i decennier: som presidenthustru, som senator för New York, och som utrikesminister.

Nu siktar hon för andra gången på att nå presidentposten, och blir i så fall historisk - som USAs första kvinnliga president.

Förra gången hon försökte, i valrörelsen 2008, blev hon besegrad av konkurrenten Barack Obama.

Under fyra år styrde hon sen det amerikanska utrikesdepartementet och gjorde sig känd som en diplomatiskt skicklig och ständigt resande utrikesminister, hyllad bland annat för sitt globala arbete för kvinnors rättigheter, men också hårt kritiserad bland annat för hanteringen av attacken mot amerikanska ambassaden i Benghazi i Libyen.

68-åriga Hillary Clinton profilerar sig som en ledare med internationell erfarenhet, som går till val på att minska inkomstklyftorna i USA, stärka minoriteters rättigheter och se till att fler unga amerikaner har råd med högre utbildning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".