Donald Trump. Foto: Jae C. Hong/TT.
Donald Trump. Foto: Jae C. Hong/TT.

Donald Trump - välkänd och fruktad magnat

1:31 min

Donald Trump kandiderar för att få Republikanernas nominering till presidentvalet i USA 2016.

  • Född: 1946
  • Bosatt: Manhattan, New York
  • Egenkapital: 10 miljarder dollar

We’re going to make a great country again. We are going to start winning again. We are going to win a lot, it’s going to be a big deferens. Believe me.

Att USA ska bli vinnare igen är fastighetsmagnaten Donald Trumps ständiga mantra.

För ett halvår sedan var det få som trodde på Trump men nu är det runt honom hela den republikanska kampanjen handlar, med hans enkla budskap om att bygga en hög mur mot Mexiko för att stoppa invandrare och att, åtminstone tillfälligt, förbjuda muslimer att komma till USA.

Partietablissemanget fruktar honom för att han är okontrollerbar och utan reell chans att vinna det riktiga presidentvalet.

Trump har fördelen att vara känd sedan lång tid tillbaka för den amerikanska allmänheten, inte bara som affärsman utan också som tv-kändis med sitt eget dokusåpaprogram. Och så har vi förstås hans frisyr.

Trump hävdar och skryter ofta med att han har en förmögenhet på 10 miljarder dollar men andra bedömningar gör gällande att det kanske bara handlar om 5 miljarder.

Trump har tidigare i sitt liv hoppat fram och tillbaka flera gånger mellan demokraterna och republikanerna och hans republikanska medkandidater hävdar, troligen med rätta, att han inte är en riktigt äkta konservativ. Han är gift för tredje gången och hans privatliv lever i varje fall inte riktigt upp till de önskemål som djupt troende kristna väljare har på sina ledare.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista