Marco Rubio. Foto: Pat Sullivan/TT.
Marco Rubio. Foto: Pat Sullivan/TT. Foto: Pat Sullivan

Marco Rubio - underbarn med teparty-stöd

Faktaruta: Lär känna Marco Rubio
1:31 min

Marco Rubio kandiderar för att få Republikanernas nominering till presidentvalet i USA 2016.

  • Född: 1971
  • Bosatt: West Miami, Florida
  • Egenkapital: 443 500 dollar

When I am our nominee we will unite our party, we will grow our party and we will defeat Hillary Clinton, or Bernie sanders, or whoever they nominate.

Med kontroversiella medkandidater som Donald Trump och Ted Cruz så försöker Marco Rubio framstå som den som kan förena de olika stridande viljorna i partiet. Och uppenbarligen har han många i partietablissemanget bakom sig som tror att han, till skillnad från just Trump och Cruz, ska kunna vinna det slutliga valet i november.

I så fall får USA en 70-talist som president, Rubio är född 1971 och är nu 44 år gammal. Han har länge setts som något av ett underbarn i det republikanska partiet.

I jämförelse med sina motkandidater brukar Rubio utmålas som en ganska moderat politiker men så har det inte alltid varit. När han valdes till amerikanska senaten för tre år sedan så var det med mycket starkt stöd från tepartyrörelsen och han har under sina senatsår rankats som en av de mer konservativa medlemmarna där. Dock inte som lika bångstyrig som till exempel Ted Cruz.

Han har också haft en något mer liberal hållning i invandringsfrågan, tidigare i varje fall, jämfört med vad som varit vanligt hos republikanerna.

Det kan förstås hänga samman med att han är själv är son till invandrare, hans föräldrar kom till USA från Kuba, något som Rubio aldrig missar att tala om. Dock kom de inte som flyktingar från Castros Kuba, vilket han råkade säga en gång, utan redan 1957 före revolutionen. Republikanerna hoppas att Rubio som förstås är flytande på spanska kan locka latinamerikanska väljare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".