John Kasich. Foto: Molly Riley/TT.
John Kasich. Foto: Molly Riley/TT. Foto: Molly Riley

John Kasich - ett moderatare alternativ med lång erfarenhet

Faktaruta: Lär känna John Kasich
1:08 min

John Kasich kandiderar för att få Republikanernas nominering till presidentvalet i USA 2016.

  • Född:1952
  • Bosatt: Westerville, Ohio
  • Egenkapital: 2,5 miljoner dollar

Let’s be practical. Let’s start solving problems in this country instead of kicking them upstairs. I will have a plan in the first hundred days to get it done.

John Kasich vill gärna framstå som en som står ovanför politiskt käbbel och som får saker och ting gjorda; låt oss vara praktiska, låt oss börja lösa problemen här i USA, säger han.

För att understryka det hänvisar han hela tiden till att han är guvernör, i Ohio, och där har han till exempel fått ordning på ekonomin, hävdar han.

En guvernör måste hela tiden arbeta med just praktisk politik men Kasich har också en lång karriär i Washington bakom sig, han satt hela 18 år i representanthuset och han ägnade sig då åt försvarsfrågor och ekonomisk politik; han tar ofta åt sig äran av att ha arbetat fram den första balanserade budgeten i USA på länge.

Kasich framstår som relativt moderat i jämförelse med sina medkandidater men i ett längre perspektiv får han anses vara en ganska solitt konservativ traditionell republikan.

Hans far- och morföräldrar kom till USA som invandrare och han kallar sig gärna själv för tjeckisk-kroatisk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".