Ted Cruz. Foto: John Locher/TT.
Ted Cruz. Foto: John Locher/TT. Foto: John Locher

Ted Cruz - djupt religiös och kompromisslös outsider

1:20 min

Ted Cruz kandiderar för att få Republikanernas nominering till presidentvalet i USA 2016.

  • Född:1970
  • Bosatt: Houston, Texas
  • Egenkapital: 3,17 miljoner dollar

There is only one person who has consistently stood up to both parties fighting for the American people against the Washington deals.

Ted Cruz spelar gärna på den skepsis mot toppolitikerna i kongressen som finns i USA och han framställer sig som en outsider där, obefläckad av allt kompromissande. Under sina tre år i senaten har han också lyckats göra sig ovän med både demokrater och sina egna republikanska partivänner beroende på sin kompromisslösa attityd.

Den 45-årige Ted Cruz är en högt utbildad jurist, han är mycket starkt konservativ och djupt religiös och därmed kategorisk motståndare till exempelvis aborter och samkönade äktenskap men stark anhängare av dödsstraffet.

Han har länge varit en favorit hos tepartyrörelsen men den republikanska partiledningen ser med stark misstro på honom.

Hans pappa kommer från Kuba så han kan obehindrat tala spanska med de många latinamerikanska väljarna.

En udda detalj är att Cruz föddes i Kanada där hans föräldrar arbetade i oljeindustrin och han var länge både amerikansk och kanadensisk medborgare. Det är mindre än två år sedan som han avsade sig sitt kanadensiska medborgarskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista