Ben Carson. Foto: John Bazemore/TT.
Ben Carson. Foto: John Bazemore/TT. Foto: John Bazemore

Ben Carson - kreationist, kirurg och amerikansk dröm

1:16 min

Ben Carson kandiderar för att få Republikanernas nominering till presidentvalet i USA 2016.

  • Född:1951
  • Bosatt: Baltimore, Maryland
  • Egenkapital: 10 miljoner dollar

These hands, by the grace of god, have saved many lives and healed many famelies. I am asking you tonight, America, to join hands with me to heal, inspire, and revive America.

Ben eller egentligen Benjamin Carson är en mycket framgångsrik kirurg och hans händer har bevisligen räddat liv, han är också mycket djupt troende vilket präglar hela hans framtoning - och nu är han alltså republikansk presidentkandidat, den ende afroamerikanen.

Liksom många av sina medkandidater är han starkt konservativ men han har gjort ett lite udda intryck med ibland något svårbegripliga framträdanden. Samtidigt symboliserar han den amerikanska drömmen, en person som växt upp i djup fattigdom men som lyckats bli en av USAs allra främsta kirurger.

Trots att Carson är läkare och alltså naturvetare så tror han inte på evolutionen utan på skapelsen som den framställs i Bibeln, det som kallas kreationism.

En av Carsons största triumfer som kirurg var när han som den allra förste lyckades skilja två siamesiska tvillingar som hade sammanvuxna huvuden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista