1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Brandkärrsskolan 5B tredje laget som går vidare till semifinal

Det blev till slut Brandkärrsskolan 5B som vann den tredje kvartsfinalen i Vi i femman. Brandkärrsskolan vann med 16-10 över Högsjö skola.

Förra veckan gick parallellklassen 5A vidare till semifinal.

I kvällens match som direktsändes i Sveriges Radio P4 Sörmland tog Brandkärrsskolan ledningen med 2-1 efter de inledande fem snabbfrågorna. Sen följdes lagen åt under de första två A- och B-frågorna som handlade om svenska ord och Pokémon. Vid fråga tre som handlade om oroligheterna i Kenya drog Brandkärrsskolan ifrån då laget både kunde namnet på Kenyas huvudstad och vilken världsdel Kenya ligger i. Nu var ställningen 6-3 till Brandkärrsskolans fördel.

Brandkärrsskolan fortsatte sen att svara både snabbt och rätt på fem snabbfrågor som bland annat handlade om engelska ord, Danmarks statsminister och instrument i kyrkan. Här tog Brandkärrsskolan tre poäng och utökade sin ledning till 9-4.

På de återstående tre A- och B-frågorna knappade Högsjö in något genom att svara rätt på frågan om vilket hav som Sörmlands län gränsar till (Östersjön). Inför det avslutande momentet ”Stegen” hade Brandkärrsskolan en ledning med 14-10 och ”Stegen” skulle alltså avgöra tävlingen. Då Högsjö skola valde svårighetsgrad tre och dessutom svarade fel var tävlingen avgjord. Men ovetande om det valde Brandkärrsskolan svårighetsgrad två och svarade rätt på frågan ”av vilket material görs keramik?” (lera). Med siffrorna 16-10 tog sig alltså Brandkärrsskolan klass 5B till semifinalen som sänds torsdagen den 7 februari. Där möter laget vinnaren från den fjärde kvartsfinalen som avgörs på torsdag den 31 januari. Då möts Sjösa skola klass 5A från Nyköping och Nyhemsskolan klass 5A från Katrineholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".