1 av 3
2 av 3
Owe Thörn, chef för Räddningstjänsten i Eskilstuna var domare i den första kvartsfinalen. Foto: Marie Engström/SR Sörmland
3 av 3
Hela klassen från Sigridslundsskolan hejar på sina tävlande. Foto: Marie Engström/SR Sörmland

Strångsjö skola först till semifinalen

Det blev Strångsjö skola utanför Katrineholm som efter en tuff kvartsfinal mot Sigridslunds skola utanför Flen gick vidare i tävlingen Vi i femman.

När det första kvartsfinalen för säsongen sändes i Sveriges Radio Sörmland på torsdagskvällen blev det en oerhört jämn match, det skilde som mest tre poäng mellan de duktiga lagen.

Efter de fem inledande snabbfrågorna ledde Sigridslunds skola med tre poäng mot ett. Bland annat visste de tävlande Jakob Wistbacka och Ida Sandberg hur gammal man måste vara för att få köpa fyrverkerier i Sverige och vilka länder som möts vid Treriksröset. På de följande tre A- och B-frågorna kunde Erica Grahn och Andreas Larsson från Strångsjö flera rätta svar men så även Sigridslund och ställningen var efter den omgången sju poäng för Sigridslund mot fyra för Strångsjö.

I den andra omgången av snabbfrågorna var Erica och Andreas både snabba på knappen och kunde leverera rätt svar. Efter bland annat en mattefråga och en fråga om hur ofta barnbidraget betalas ut hade Strångsjö tagit ledningen med 8-7.

Därefter följdes lagen åt under ytterligare tre A- och B-frågor och inför det avgörande momentet ”Stegen” var ställningen 14-13 till Strångsjös fördel. I ämnet ”kläder” valde Sigridslund trepoängs-nivån och svarade rätt på en fråga om sydväst. Strångsjö valde tvåpoängs-nivån och svarade också de rätt på sin fråga om kimono. Ställningen var då 16 lika och det krävdes en utslagsfråga för att avgöra matchen.

På frågan vilket år Fredrik Reinfeldt blev statsminister svarade Sigridslund 2007 men Strångsjö det korrekta 2006. Därmed gick Strångsjö vidare till den första semifinalen som sänds i P4 Sörmland den 3 februari efter vinst med 17-16.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".