Isbjörn

Isbjörnen lever på Grönland, Svalbard, norra Alaska, Kanada, Sibiren mm. Alltså platser där det är riktigt, riktigt kallt. Men det är inget som isbjörnen lider av.

Med sin tjocka och vattenavstötande päls är det bistra klimatet inget som helst problem. Inte ens ett iskallt dopp är någon match för isbjörnen, den har nämligen ett tjockt fettlager under huden som isolerar mot kylan.
Isbjörnar har ingen fast boplats, utan är ständigt på vift och de föredrar att vara för sig själva. Det är bara när en hona ska få ungar som hon gör ett tillfälligt bo. Det består av en håla under snön. Där inne föder hon ungarna, som är helt hjälplösa den första tiden. Hon håller dem uppvärmda och trygga med sin varma andedräkt. På vårkanten är ungarna tillräckligt stora för att de ska kunna lämna hålan, men de stannar kvar hos sin mamma i upp till två år.

Storlek: 2 till 2,5 meter lång.
Vikt: En isbjörn kan väga 350-500 kg, men med vinterspäck upp till ett ton (1000 kg).
Föda: Sälar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".