Järv

Järven har rykte om sig att vara ett blodtörstigt rovdjur som dödar för nöjes skull.
I verkligheten lever järven främst av as, det vill säga döda djur som den hittar. Tack vara det har den fått smeknamnet ”Nordens hyena”.

Järven håller till på norra halvklotet, och här i Sverige finns den från norra delen av landet, ända ner till Dalarna. Den påminner om en liten björn, fast med lång och yvig svans. Järven är bra på att simma och klättra i träd.
Järven äter som sagt mest redan döda djur, men jagar även smådjur, som lämlar, harar och fåglar. Den kan äta fågelägg och bär, och ibland ger den sig på betydligt större djur, som renar – och i extremfall även älgar. Järven är mycket uthållig och har inga problem att ta sig fram när det ligger mycket snö, vilket är en fördel vid jakt. Den anfaller genom att kasta sig upp på djurets rygg där den utdelar ett kraftigt bett i nacken.
En järvhona är dräktig i 9 månader, och får 2 till 3 ungar som diar i ett par månader. De stannar hos mamman i minst ett år innan de är stora nog att klara sig själva.

Storlek: Järven blir ca 70-90 cm lång + 15-25 cm svans, och ca 40 cm hög.
Vikt: 8-20 kg.
Föda: Smådjur, fåglar, bär och ägg. De kan även fälla stora djur som ren, och ibland till och med älg.
Ungar: De får 2-3 ungar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".