Späckhuggare

Späckhuggaren är faktiskt en delfinart. De har ett karaktäristiskt utseende med svart rygg, vit mage och stora ryggfenor som sticker upp över vattenytan.

Späckhuggaren är som val ensam om att äta varmblodiga djur som t ex sälar, delfiner och små valar. De är duktiga jägare och i grupp kan de ge sig på även större valar. När späckhuggare jagar säl kan de vara väldigt listiga. Det kan gå till så här: två späckhuggare simmar in under ett isflak med vilande sälar. Under tiden simmar en tredje späckhuggare till kanten av flaket. De två under isflaket lyfter det så det tippar över, och då åker  sälarna rakt ner i gapet på den tredje! Ganska smart, va?
Späckhuggare är sociala, lekfulla och intelligenta. De har parningssäsong under hela året, och mamman är dräktig i upp till 15 månader. Hon föder en unge var tredje eller vart åttonde år. Ungarna stannar i gruppen, som innehåller 5-25 späckhuggare. Där tas de om hand av mamman och av andra unga honor, och under flera år får de sedan träna sig i att jaga.
Späckhuggaren lever i alla oceaner från Arktis till Antarktis. Den har även synts till i Medelhavet och i Östersjön.

Storlek: 4,5 till 9 meter långa. Hos en hanne kan ryggfenan bli nästan två meter hög.
Vikt: Mellan 2500 – 4500 kg.
Föda: Stora fiskar, andra valar, delfiner, sälar, sjölejon mm.
Ungar: Späckhuggare får en unge vart tredje eller vart åttonde år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".