Albatross, illustration: Alexander Jansson

Albatross

Albatrossen är en stor fågel som hör hemma i Antarktiska oceanen och norra Stilla havet. Den är en mycket skicklig flygare, i synnerhet när det gäller glidflygning - en albatross kan glida många mil på bara ett enda vingslag.

Faktum är att albatrossen bara flaxar när den lyfter eller landar. Väl i luften låser den vingarna i utfällt läge, och kan glida länge, länge utan minsta ansträngning.
Albatrossen är kräsen när den väljer partner. Honor och hanar lär känna varandra med lek och rituell dans under flera år innan de bildar familj. Men sedan håller de å andra sidan ihop livet ut. Och det kan bli länge, för albatrosser kan bli mycket gamla – den äldsta albatross man känner till blev 60 år gammal!
De lägger bara ett ägg vartannat år. De ruvar ägget och tar hand om ungen i upp till ett år innan den är flygfärdig och kan dra iväg på egen hand.
Bland sjömän betyder det otur att döda en albatross, för enligt gammal folktro bär albatrosser på döda sjömäns själar...

Ungar: Albatrossen lägger ett ägg, en gång var annat år.
Föda: Fisk, bläckfiskar och krill (räkor).
Storlek och vikt: Det finns flera arter av albatrosser. De största är väldigt stora, och kan ha ett vingspann på 3,5 meter! En mellanstor albatross kan bli 80-90 cm lång och väga 3 till 4,5 kg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista