Blåval

Blåvalen är världens största djur. Den kan bli upp till 30 meter lång och väga 150 ton! Som jämförelse är en vanlig stadsbuss ungefär 12 meter lång, och väger 17 ton...

Den finns i alla de stora oceanerna. På somrarna rör sig valarna mot vattnen vid Arktis och Antarktis, och på vintrarna föredrar de lite varmare breddgrader längs Europas kuster.
Blåvalar är, liksom alla andra valar, däggdjur och föder därför levande ungar. Vid födseln är ungen över 7 meter lång och väger nästan 2 ton, så den är ungefär lika tung som en stadsjeep. Den diar i ett halvår, och ökar med nästan 100 kg per dag!
Trots att blåvalen är så stor, lever den på djur som är mycket små. Den har en slags sil i munnen som kallas barder. När valen ska äta middag, öppnar den munnen och slukar en massa vatten. Sedan trycker den ut vattnet genom barderna, där det fastnar plankton, krill och andra småkryp som valen sedan äter upp.
Blåvalen är en ensamvarg, men ibland lever de i par eller små grupper. Den kan vara under ytan i 50 minuter innan den måste upp och hämta luft.
Ungar: Honan är dräktig i 11 månader innan hon föder sin unge. Ungen diar sedan i ett halvår.

Föda: Plankton och krill
Storlek: Blåvalen blir mellan 20-30 meter lång.
Vikt: Väger mellan 150-200 ton (eller som sisådär 30 elefanter!)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".