Skrattmås, illustration Alexander Jansson

Skrattmås

Skrattmåsen finns där det finns något att äta. De brukar synas vid sjöar, dammar, längs kuster och gärna vid soptippar.

Måsar äter fisk, men är faktiskt inte så bra på att fånga den själva. Däremot har de ett skarpt öga och det är få ätbara saker som undgår en mås som är ute och spanar.
Skrattmåsen tycker om att hänga med andra måsar. De jagar, äter, sover och grälar tillsammans. När de häckar (parningsperioden) kan de bilda jättelika, skräniga kolonier.
Måsar är väldigt bra på att flyga, och kan glidflyga länge på bara ett vingslag.


Föda: Insekter, matrester från människor, fisk, as
Ungar: Skrattmåsen får 2-3 ungar som kläcks efter ca 25 dagar. Ungarna kan flyga efter liter mer än en månad.
Storlek: ca 38 cm lång
Vikt: 250-350 gram

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".