Går det att göra konstgjorda diamanter?

Stora diamanter av riktigt god kvalitet är mycket sällsynta, så de få som dyker upp är förstås oerhört värdefulla. En ovanlig rosa diamant har till exempel sålts på auktion för över 300 miljoner kronor. Det var rekordet för den dyraste ädelstenen någonsin. Därför är det inte så konstigt att människan länge drömt om att kunna tjäna pengar genom att skapa konstgjorda diamanter. Precis som Vithuvud gör. Och faktum är att det idag är fullt möjligt!

Det var faktiskt en svensk, Baltzar von Platen, som klurade ut hur man skulle kunna göra konstgkorda diamanter. Han fick aldrig till det själv, men hans assistent Erik Lundblad lyckades 1953 skapa de första konstgjorda diamanterna för det svenska företaget ASEA där han jobbade. De var för små och orena för att ha något direkt värde, men de gick bra att använda i industrin.

Hur gör man då?
Det går till på samma sätt som i naturen: man utsätter kol för extremt högt tryck och värme i speciella maskiner. I början var det så dyrt att det inte ansågs värt besväret, men idag gör man små diamanter till industrin på löpande band, och det finns ett amerikanskt företag som kan tillverka diamanter på upp till 3,5 carat (0,7 gram) på bara tre dagar!

Kvaliteten på diamanterna blir så bra att de inte går att skilja från en riktig diamant. Vissa säger att de till och med har bättre kvalitet än en äkta. Och en konstgjord diamant kostar bara några hundra dollar att tillverka... 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".