Diamantens framtid

Diamanter är ju både vackra och hårda. Men tanken med att göra konstgjorda diamanter är inte i första hand att skapa smycken eller att använda diamanterna för att borra med. Nej, istället vill man ha in dem i datorn!

Transistorer är grunden i all modern elektronik. De tillverkas av kisel. I en datorprocessor (datorns hjärna) används miljontals transistorer. Ju fler transistorer, desto snabbare blir datorn. Det kräver en hel del elektricitet, som i sin tur utvecklar värme. Och när det blir för varmt, så fungerar datorn sämre. Därför sätter man in kylflänsar och fläktar som ska leda bort värmen från elektroniken i datorn.

Men om man vill bygga en jätteliten dator som det inte får plats någon fläkt i - som en mobiltelefon? Då blir det problem. Det är därför mobiltelefonerna (som ju är en slags dator) idag inte alls är lika snabba som en riktig dator.

Drömmen är att kunna tillverka transistorer som är gjorda av diamant, för diamant tål mycket högre temperaturer än kisel. Då kan man bygga mindre datorer som är mycket snabbare och starkare än idag. De som håller på med konstgjorda diamanter tror att de kan tjäna stora pengar på det här i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".