Siris diamantfakta

Siris diamantskola

Här kan du läsa några korta fakta om diamanter. Vet du till exempel vad en briljant är eller vad diamanters vikt mäts i?

- Den största diamanten som någonsin grävts fram var Cullinan-diamanten. Det var Frederick Wells som hittade den i Sydafrika år 1905. Den vägde ungefär 620 gram. Senare gjorde man flera mindre diamanter av den. Den största biten sitter i en spira som tillhör det engelska kungahuset.

- Färgen på en diamant är oftast vit (alltså genomskinligt vit). Men diamanter kan också ha andra färger, till exempel gul, röd, blå, grön och champagnefärg.  Diamanterna med den finaste kvaliteten är blåvita.

- Det som avgör priset på en diamant är vikt, färg, slipning och renhet.

- När man väger en diamant så använder man inte gram, utan en enhet som kallas carat. En carat motsvarar 0,2 gram. Ofta är en diamant mer värdefull ju fler carat den har, det vill säga ju mer den väger.

- Diamant är världens hårdaste mineral. Man mäter enligt en skala som kallas Mohs hårdhetsskala, och enligt den har diamanten maxvärdet 10.

- En nyss framgrävd diamant kallas för rådiamant. En rådiamant ser mest ut som en gnistrig sten. Man måste slipa diamanten för att den ska få sina vackra glittriga sidor. Men eftersom diamanten är så ofantligt hård måste man använda slippulver gjort av en annan, krossad diamant för att kunna slipa den.

- En slipad diamant kallas för briljant.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".