Sally Green i en boksignering som inte ville ta slut. Foto: Viveca Bladh/SR.
Sally Green i en boksignering som inte ville ta slut. Foto: Viveca Bladh/SR.

Fantasy sätter ljuset på maktstrukturer

"Det är inte individerna utan samhället som blir ondskefullt"
2:31 min

Författaren Sally Green hade tänkt sig skriva noveller men det blev en trilogi. Den andra delen av den populära serien "Half bad" kom just på svenska som handlar om de vita häxorna mot de svarta häxorna i nutida England.

Kulturnytt fångade henne just efter att den sista delen blivit klar på engelska. Och när hon nu grunnar på nästa berättelse är hon kvar i fantasy för att den kan sätta ljus på maktstrukturer.

– Jag tycker att det är så spännande att skriva i den här genren, det pågår mer än någonsin till exempel Sagan om ringen och "Game of thrones" särskilt för unga vuxna säger Sally Green efter en boksignering som aldrig verkade ta slut.

I "Half bad" är det Nathan som har ett ursprung i både svarta och vita häxor, och där det kommer fram att de vita inte är så goda som alla kanske trott.

När Sally Green skrev berättelsen påverkades hon mycket av Storbritanniens krig i Irak och Afghanistan och brottades med tanken att hon bara fick ena sidans syn på kriget:

– Jag lyssnar mest på BBC och jag fick känslan av att jag aldrig fick höra den andra sidan och jag är väldigt intresserad av att höra hur andra uppfattar oss säger Sally Green. Det var helt tydligt en influens när jag skrev boken.

– Man kan anta att de vita häxorna är den goda sidan men när berättelsen tar form så är de inte alls det. Men därmed inte sagt att de är onda som individer utan det är samhället som blir ondskefullt.

Även om det är fantasy ska läsaren kunna känna igen sig i människorna säger Sally Green. Nathan blir mobbad som barn och till och med utsatt för tortyr och då vill jag ifrågasätta om och varför folk skulle göra så.

Liksom populära fantasyböcker som "Hungerspelen" och "Game of thrones" så finns det tankar om att filmatisera "Half Bad" berättar Sally Green, men det är ett långsamt arbete.

– Det är ett otroligt långsamt arbete men ja, det finns tankar på det, säger författaren Sally Green.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".