Låtskrivaren Sabrina Mitra i Göteborg. Foto: Viveca Bladh/SR:
Låtskrivaren Sabrina Mitra i Göteborg. Foto: Viveca Bladh/SR:

Studieförbunden går ihop för att göra Världens största musikfestival

2:24 min

Sommaren må ha lämnat oss men musikfestivalsäsongen är inte slut. Nästa vecka börjar festivalen som säger sig vara Världens största musikfestival. Den arrangeras av svenska studieförbund i hela landet på 300 scener i hela Sverige, men framförallt vill man att öppna upp för alla, bland annat genom att ta hjälp av musiklägret Popkollo och Crossing borders, som jobbar med förändringsarbete.

Sabrina Mitra, har spelat musik sen hon var åtta och det senaste året satsat hårt på att göra en egen EP. Hon har länge försökt få spelningar men det har varit tufft.

– Jag fick en spelning på Indie, hopp och kärlek, annars är det ganska svårt att få i Göteborg om man inte är en etablerad musiker.

146 000 personer är årligen engagerade enbart i musikverksamheten inom studieförbunden och förutom replokaler för band i alla former, till körer och studiecirklar med till exempel musiklyssning. 4,7 miljoner studiecirkeltimmar om året har förbunden tillsammans. 

– Utmaningen att vi vill sänka trösklar, öppna dörrar och få med så mycket folk som möjligt i det här, och också visa att studieförbunden gör musik där alla kan vara inkluderade, säger Jessica Persson som är projektledare för Världens största musikfestival.

– Vi kan se att vi inte når alla idag. Jag tänker att det handlar om aktörsrollen: vem ska vi vara.

Nu har förbunden arbetat med utbildning för att inkludera alla och till exempel har Popkollos erfarenheter av att göra musiken jämställd varit viktig.

– Ett exempel är körverksamheten är stor inom studieförbundet och där vi ser att det traditionellt är en äldre kvinna som är med i en kör, och då får vi titta: hur får vi in unga killar i kören, vill vi det, hur ska det se ut?

– Jag tänker att det handlar väldigt mycket om att studieförbunden har en mängd resurser i replokaler och kunskap, och ska vara en möjliggörare för folks musicerande.

Med festivalen vill studieförbunden bli en den största i världen och jämför sig med festivalen och branschsammankomsten South by South West i Austin, Texas.

– Senast jag såg hade de 107 scener och vi har 300! Men det är också geografiskt: jag vet inte hur långt det är mellan Malmberget och Malmö...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista