Alicia Vikander i rollen som Gerda Wegener, i Tom Hoopers film "The Danish Girl". Foto: AP/TT.
1 av 2
Alicia Vikander i rollen som Gerda Wegener, i Tom Hoopers film "The Danish Girl". Foto: AP/TT.
Alicia Vikander i "Ex machina". Foto: Universal Pictures
2 av 2
Alicia Vikander i "Ex machina". Foto: Universal Pictures

Två Golden Globenomineringar till Alicia Vikander

Svenska skådespelerskan Alicia Vikander har nominerats till två Golden Globe för rollerna i "Ex Machina" och "The Danish Girl".

Hon har nominerats i kategorin bästa kvinnliga biroll för "Ex machina" och för bästa kvinnliga huvudroll i filmen "The Danish Girl".

"Ex Machina" fick inte svensk biodistribution.

Golden Globe brukar kallas Hollywoods näst finaste pris, efter Oscarsstatyetterna, och delas ut av den utländska korrespondentföreningen i Hollywood.och brukar anses ge en försmak om hur det ska gå i kampen om de gyllene statyetterna senare i vinter.

Alicia Vikander är överlycklig över sina nomineringar och berättar för TT att hon fick beskedet när hon kom ut från en pressträff i Berlin för "The danish girl".
– Det känns ofattbart overkligt. Jag är precis på väg till flygplatsen och har bara hunnit prata med mina föräldrar. Jag har sett upp till det här filmpriset sedan jag var liten och jag kan inte fatta att det här är sant. Jag nyper mig i armen.

Utöver Vikander är även de svenska låtskrivarna och producenterna Max Martin, Tove Lo, Ali Payami och Ilya Salmanzadeh, tillsammans med amerikanen, nominerade till en Golden Globe för bästa originallåt för "Love me like you do" från filmen "Fifty shades of Grey". 

TT/Kulturnytt
kulturnytt@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".