Jan Helin. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Jan Helin. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Aftonbladets Jan Helin till SVT

Helin: "Public service blir allt viktigare"
1:37 min

Aftonbladets nuvarande chefredaktör och vd Jan Helin blir ny programdirektör för nyheter, sport och samhälle på Sveriges television.

Samtidigt får SVT:s nuvarande programdirektör för interaktivt utbud Lena Glaser ansvar för underhållning, kultur och livsåskådning.

Som programdirektörer kommer de att gemensamt ansvara för SVT:s programbudget på drygt tre miljarder kronor och beställa allt utbud till samtliga kanaler, tjänster och plattformar.

Helin - som alltså kommer både utifrån och från pressen - tycker att det ska bli spännande att jobba med public service.

- Jag tror att själva kärnan i public service-uppdraget, alltså sakligheten, opartiskheten, kommer att bli viktigare och viktigare. Om man tittar på oss allihop som nyhetskonsumenter är det inte alls för länge sedan ... går du tillbaks bara en tio år i tiden så levde vi i huvudsak i ett informationsunderskott och det som har hänt i fundamentet är att vi alla idag lever i ett informationsöverskott. I den delen - att ha verifierad information, saklighet och opartiskhet - tror jag är en roll som bara kommer att växa. Så att min syn är inte att public service ska bli någonting annat utan utveckla det som är kärnan. Det kommer att bli viktigare och viktigare, säger han.

Kommer det på något sätt att vara så att du kommer att jobba för att public service så att säga begränsar sin service till förmån för pressen på något sätt?

- Det där är en stor och viktig diskussion hela tiden vad public service roll är i förhållande till mediemarknaden i övrigt, men jag är ingen vän av att prata om begränsningar. Där går liksom en publicistisk ådra in och säger att det är i sig olyckligt att göra det så länge public service utför sitt tydligt formulerade uppdrag, svarar Helin och fortsätter:

- Jag tror att vi kommer att se en diskussion kring public service och mediemarknaden som förhoppningsvis kan hålla högre höjd än vad den ofta gör. Det vill säga att enstaka programsatsningar hit och dit - det är klart att sådant diskuteras och debatteras - men jag tror att hela mediebranschen är betjänt av en mer mogen och genomarbetad diskussion kring de här sakerna.

Tidigare i intervjun har Helin fått frågan vad han vill göra, och då svarar han:

- Det ska jag först och främst naturligtvis prata med mina nya medarbetare på SVT om. Det vore dumt av mig att ge några stora utfästelser och programförklaringar nu. Det är ett lagarbete och jag tror att övergripande finns det en väldigt spännande utveckling för public service de kommande åren, och det ser jag fram emot att vara en del av.

Helin blir närmare bestämt programdirektör för nyheter, sport, samhälle, dokumentär, barn och unga samt minoriteter och tillträder den 18 april 2016.

Glaser tillträder redan den 1 februari -16 och blir närmare bestämt programdirektör för underhållning, kultur, drama, fritid, fakta, religion och livsåskådning.

- Jan Helin och Lena Glaser är modiga, de är pionjärer när det gäller medieutveckling och har den kunskap och passion som behövs för att utveckla framtidens tv, säger SVT:s vd Hanna Stjärne i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".