Youtube-stjärna skapade nytt Star Wars-språk

I den premiäraktuella "Star Wars – The Force Awakens" innebär nya karaktärer också helt nytt språk. Uppdraget fån Lucasfilms för att skapa det nya språket gick till finlandssvenska Sara Forsberg, Youtube-stjärnan bland annat är känd för "What Languages Sound Like to Foreigners".

"What Languages Sound Like to Foreigners" är en video där hon härmar språk från olika delar av världen. 

Sara Forsberg berättar för finska tidningen Helsingin Sanomat att hon fick erbjudandet redan våren 2014, men att hon inte fått lov att prata om det förens filmen haft premiär.

Sara Forsberg, nu bosatt i Los Angeles, hade fått ta del av de delar av manuset hon skulle översätta. Det fick hon sen läsa in för att skådespelarna skulle ha möjlighet att lära sig sina repliker. Inspiration till själva språket fick hon genom att lyssna på sådana som hon själv inte kunde för att sedan skapa ett eget som inte liknade något tidigare språk. Hon omnämns också i filmens sluttexter för "additional alien dialect".

Tidigare fantasispråk som till exempel klingon från "Star Trek" eller de påhittade språk som förekommer i "Game of Thrones" är utvecklade av lingvister, men eftersom det handlar om så lite text innebär inte arbetet för Forsberg lika stor ansträngning. Själv hade hon inte sett någon tidigare "Star Wars"-film innan hon gick på premiären i måndags.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".