Författaren Ulf Nilsson. Foto: Viveca Bladh/SR.
Författaren Ulf Nilsson berättar att han och kommissarie Gordon har vissa likheter. Foto: Viveca Bladh/SR.

Barndeckaren Kommissarie Gordon blir animerad film

"Det handlar om sådana brott som man är med om i förskolan" säger Ulf Nilsson
2:50 min

Ulf Nilssons barndeckarböcker om paddan Kommissarie Gordon och hans medhjälpare musen Paddy ska bli animerad film.

Barndeckarböckerna om paddan Kommissarie Gordon och hans medhjälpare musen Paddy har två delar: "Det första fallet" och "Det sista fallet" - men författaren Ulf Nilsson kunde inte stanna där så 2016 kommer "Ett fall i alla fall" och nu ska serien även bli animerad film.

Illustratören Gitte Spees bilder har redan satts i händerna på animatörer i Trollhättan, men filmen beräknas bli klar först 2017. Animation är ett tidskrävande arbete.

– Hon var med och visade hur hon färglägger så att de kunde färglägga på samma sätt och hon hade med sig sina egna kritor och delade ut så att det skulle bli rätt nyanser.

Gitte Spee och Ulf Nilsson besökte Film i Väst i Trollhättan som kommer att ge berättelserna om Kommissarie Gordon liv och plötsligt måste deras universum bli mer konkret

– Hur ser ett badkar ut om man skulle behöva rita upp det någon gång? Ja det ser ut såhär. Hur ser pistolen ut som aldrig används? Jo, den ser ut såhär, berättar Ulf Nilsson.

– När man skriver kan man lämna vita utrymmen – i en film kan man inte det. Man måste göra en skiss av hur rummen ser ut och hur det är möblerat och sen hålla sig till det. Jag kommer aldrig ihåg om fängelset ligger till vänster eller höger när man kommer in!

Ulf Nilsson har skrivit för barn och unga under flera decennier och skapat kära figurer som Lilla Syster kanin och Adjö, herr Muffin. Men även om filmer med en bok som förlaga ofta går väldigt bra så var det inte lätt att få finansiering berättar regissören Linda Hambäck. Det är dyrare att animera film och Svenska filminstitutetet vill hellre ha nya berättelser.

– Distributionsmässigt så är det väldigt populärt att finansiera förlagor från böcker men institutet och andra letar mer efter originalhistorier och då i sin tur har distributörerna som det är kräftgång på just nu, så letar de efter säkra kort som ju är förlagor, så det är en nedåtgående spiral på ett sätt.

Deckare är ju en genre vi är bra på i Sverige, men i Ulf Nilssons berättelser är det inte bara brottet som är viktigt utan också bakgrunden, skulden och straffet.

– Det är så många schabloner barn möter i filmer och så. Någon stjäl ett halsband, nu gäller det att fånga tjuven där är tjuven och han är elak och ska knuffas och puttas och sättas handbojor på och släpas iväg till fängelse. Men verkligheten är mycket större och mycket mer nyanserad och det tycker jag att små barn måste få en känsla för. Dessutom tycker jag att de tre böckerna om Gordon som det ska bli, handlar allihopa om sådana brott som man är med om i förskolan – att någon tar en spade; det är ju en stöld! Vi kan ju inte släpa den treåring som tagit en kompis' spade till fängelset. Utan vi måste försöka förstå och lösa. Och en av berättelserna handlar om att retas; och hur mycket man får lov att retas. Får man lov att säga saker på skoj som sårar någon annan? Det är egentligen stora brott som sker varje dag i förskolan och de behöver vecklas ut och begripas.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".