Elisabeth Ohlson Wallin. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Elisabeth Ohlson Wallin. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Elisabeth Ohlson Wallin om Bowies betydelse för hbtq-personer

"Någon som banar vägen"
0:43 min

Konstnären och hbtq-aktivisten Elisabeth Ohlson Wallin minns David Bowie som konstnär och popstjärna men också hur hans androgynitet banade vägen för unga hbtq-personer under 70-talet.

David Bowie har gjort sig känd som en artist i ständig förändring men under 70-talet möttes vi av en Bowie med starkt androgyna drag, sminkad och omgärdad av rykten.

– Jag upptäcker honom som en kombination av konstnär och popartist, och det är långt innan jag vet att jag ska syssla med konst, men att han kunde ge ut en EP med bara fyra drällåtar och det var fortfarande David Bowie. Sen det androgyna och bilderna från Studio 54 när han står väldigt nära Mick Jagger och det fanns en ryktsspridning: ”åh han är nog bisexuell”. Vi var så otroligt svältfödda på 70-talet på dem ikonerna, säger Ohlson Wallin.

Hon beskriver också en tid då hbtq-personer var utsatta och förebilderna få, inte minst bland manliga rockstjärnor.

– När jag var ung och vi inte hade kommit ut i min födelsestad, i Skara på 70 talet, så var det en kille som var väldigt David Bowie-inspirerad och sminkade sig och det gick ju inte i den lilla staden egentligen.

Vad innebär en sån person som David Bowie i det läget?

– Det är en stor förebild. Någon som vågar, någon som banar ut vägen och visar att så här kan en man göra, eller en kille göra. Jag var ju lesbisk men vi levde väldigt mycket på gaykillarnas värld på den tiden, så vi hade nytta av det också på något sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".