Mamma Mia
1 av 2
Anki Albertsson och ensemblen i Mamma Mia! The Party. Foto: Mats Bäcker
De fyra medlemmarna i Abba på plats på scen. Foto: Niklas Långström/TT.
2 av 2
De fyra medlemmarna i Abba på plats på scen. Foto: Niklas Långström/TT.
Världsnyhet!

Alla Abborna på plats på premiären - men blev Mamma Mia The party?

1:14 min

Först var det enmassa popsånger, sen kom ABBA-musikalen Mamma mia - i London och filmen. Och filmen. Nu kommer världspremiären på Mamma Mia - The party på Tyrol i Stockholm - Per Feltzin var där.

Showkrogen Tyrol är alltså ombyggd till grekiska Nikos Taverna. Vi i publiken är på en utlandsresa och vi kommer dit direkt efter att filmen Mamma Mia är gjord. Nikos är schablonen av en grek och hans dotter har kärleksproblem. Det är berättelsen. Det. Bara det. Och till det ABBA-musiken.

Vi ska alltså låtsas att vi är på en plats som faktiskt är ett påhitt. Det är som att vara på Disneyland - amatörskådespeleri, larviga skämt, matätning men med dans och sång överallt. Bra musik förstås, fantastiskt bra - men den är ju bara runt tre kvart av sammanlagt fyra timmar. När det inte finns en roligt kreativ berättelse att foga in musiken i så blir det ju bara coverselände.

Musikalen Mamma Mia var både på scenen och på bio urstarkt charmig och rapp. Men varför gör de den här partyshowen? Samma människor som gjort Sveriges bästa musikal - Kristina från Duvemåla. Varför?

Nu var det roligaste under kvällen att alla fyra från Abba för en gång skull gick upp på scenen tillsammans under 30 sekunder. Det var musikhistoria.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista