Estradpoeten Nino Mick/Foto: Beatrice Dalghi/SR
Estradpoeten Nino Mick/Foto: Beatrice Dalghi/SR

Podd ska undersöka hur estradpoesin mår

2:24 min

Vad är likheten mellan att ha sex och att stå på scen? Bland annat den frågan ställer sig estradpoeterna Nino Mick och Olivia Bergdahl i den nya podden "Ninos kompis Olivia".

Båda två är svenska mästare i Poetry Slam och med podden vill de undersöka hur den svenska estradpoesin mår i dag.

Nino Mick är estradpoet och svensk mästare i Poetry Slam. Tillsammans med kollegan Olivia Bergdahl har hen startat en poddcast om spoken word. Hen säger att det inom estradpoesin saknas ett strukturerat samtal om själva konstformen, och hoppas att publiken ska börja se talad litteratur just som en litterär genre.

- När det talas om litteratur tänker folk ofta på skönlitterära böcker, kanske inte poesi och absolut inte estradpoesi. Vi är ju här och påverkar litteratur-Sverige redan men på ett annat sätt än folk kanske tänker sig. Därför behövs det pratas om, vi vill ha en levande genre och det här är ett roligt sätt att bidra till det.

Nino Mick ser podden både som ett sätt att sprida andras verk och bygga broar mellan landets olika estradpoeter, men också som aktivism. Och att estradpoesin får utvecklas som genre tycker hen är en demokratisk fråga.

- Vår genre har sin problematik, men har så mycket potential när det gäller att utövare som inte kan få sina röster hörda i traditionella konstformer kan gå upp på en estradpoesiscen och berätta sin historia. Därför är det i demokratins och litteraturens intresse att estradpoesin är stark som genre. Det kommer fler och fler romanförfattare som har börjat som estradpoeter, till exempel Olivia Bergdahl. Därför klassar jag det här som aktivism.

Om man ska ta tempen på estradpoesin, hur mår den idag?

- Det är en svår fråga. Estradpoesin är ganska isolerad, Göteborg är isolerat från Stockholm, Luleå och Malmö. Vi jobbar på att dokumentera det vi håller på med. Vår genre är ju så att den händer på en plats, sen slutar den hända där och då är den borta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista