Eurovision Song Contest - artister på scen inför finalen 2015 i Wien. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
Polen får tävla i Eurovision Song Contest trots upprepad kritik från svenska public service-bolag bland andra Sveriges Radios vd Cilla Benkö. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio

Lottning avgjorde Eurovisionordning

I mitten av Maj är det final i Eurovision Song Contest, och innan dess två semifinaler. Det är till dem det idag har lottats fram i vilken ordning de tävlande länderna kommer att få inta Eurovisionscenen i Stockholm.

I egenskap av värdnation är Sverige redan direktkvalificerat till finalen, tillsammans med de så kallade Big 5-länderna Italien, Frankrike, Storbritannien, Tyskland och Spanien. Övriga av de 37 länderna som deltar i musiktävlingen i år kommer alltså tävla i semifinalerna den tionde och elfte Maj.

I dag presenterade SVT också årets tema som är "Come Togheter", alltså kom samman. Inte helt olikt de senaste tre årens tema som varit "Bygg broar", "Häng med oss" och "Vi är ett". Symbolen för musikfesten ska bli maskros vilket arrangörerna står för "motstånd, stryktålighet och pånyttfödelse"

I den första semifinalen den tionde Maj tävlar: Kroatien, Finland, Azerbajdzjan, Cypern, Malta, Moldavien, Bosnien-Hercegovina, Estland, Armenien, Grekland, Tjeckien, Ungern, Montenegro, Island, Ryssland, Nederländerna, San Marino, Österrike.

I den andra semifinalen den elfte Maj tävlar: Albanien, Lettland, Vitryssland, Bulgarien, Irland, Schweiz, Makedonien, Danmark, Georgien, Australien, Litauen, Rumänien, Slovenien, Norge, Ukraina, Belgien, Polen, Israel, Serbien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista