"Les femmes d'Alger" (bilden är något beskuren).
"Les femmes d'Alger" (bilden är något beskuren).

Risk för konstbubbla när priserna stiger

"Man köper konst som en handelsvara"
1:42 min

En ny studie varnar för att den internationella konstmarknaden blivit manisk. Det kan enligt forskare bero på att konst i allt högre utsträckning ses som en investering.

– Det är ju en slags relation till konst som har blivit alltmer präglad av konstens värde. Man köper konst som ett slags handelsvara eller en investering som man förväntar sig få avkastning på, säger Erik Wikberg på Handelshögskolan i Stockholm.

Enligt en nyligen publicerad rapport från universitetet i Luxemburg befinner sig den internationella konstmarknaden i en manisk fas.

Forskarna bakom studien har tittat på över en miljon auktionsförsäljningar från hela världen under de senaste 36 åren, och drar slutsatsen att bland annat marknaden för samtida konst har utvecklats till en bubbla som sväller och riskerar att spricka.

Enligt Erik Wikberg, doktorand vid Handelshögskolan i Stockholm, finns det ett nytt sätt att se på konst som både en handelsvara och "den ultimata lyxkonsumtionen".

– Det är den ultimata statussymbolen, det är något som inte har något funktionsvärde. Det är en produkt som signalerar ett kulturellt kapital som man inte får när man köper en sportbil eller en motorbåt.

2014 omsatte den globala konstmarknaden rekordsumman 51 miljarder euro, och i fjol slog Picassos målning "Les femmes d'Alger" auktionsrekord när den såldes för hisnande 1,5 miljarder kronor.

Men Niclas Forsman, vd på Stockholms auktionsverk, menar att de uppmärksammade försäljningarna inte är representativa för hela konstmarknaden, och ser inte en överhettning på den svenska marknaden.

– Jag kan tycka att den allmänna konstmarknaden nog haft en ganska moderat uppgång, om man talar om mellansegmentet. I vissa fall är konsten idag försiktigt värderad, för att säga billig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".