Leonardo DiCaprio som Hugh Glass i The Revenant. Foto: Fox Movies.
1 av 2
Leonardo DiCaprio som Hugh Glass i The Revenant. Foto: Fox Movies.
Från filmen The Revenant. Foto: Fox Movies.
2 av 2
Från filmen The Revenant. Foto: Fox Movies.

Äntligen en Oscar till Leonardo DiCaprio?

2:15 min

En matiné för vuxna pojkar, ett vildmarksäventyr, en maffigt bildsatt hämnarwestern. Så skulle man kunna beskriva Alejandro González Iñárritus nya film. Översköljd med Oscarsnomineringar och med en Leonardo DiCaprio som går all-in. (Premiär 29 januari).
Betyg: 4 

Det här är äventyr, en kamp för att överleva mot alla odds, det här är en matine för vuxna pojkar skulle man kunna säga lite slarvigt.

Alejandro González Iñárritu var förra årets stora vinnare på Oscarsgalan med filmen Birdman, och han kan bli det i år igen med den här filmen The Revenant. Revenant kan översättas med återuppstånden, alltså en person som återvänder från de döda. Och det är just vad Hugh gör, det är 1800-tal och han är och samlar skinn som sen kan säljas när gruppen attackeras först av indianer, och sen blir han själv attackerad av en björn i skogen och blir mycket svårt sårad. Jag ska inte avslöja mer, men det här är en western med hämnd som motor, hämnd och kärleken till de närmaste som får honom att överleva.

Leonardo di Caprio gör Hugh och här kan han äntligen få sin första Oscar, efter att ha fallit ifrån på mållinjen tidigare. Filmen är över två och en halv timme, ett kraftprov för skådespelarna, här syns också Tom Hardy i en häftig roll och en energimangling också för biopubliken.

Regissören Iñárritu brukar bjuda på svindlande bildlösningar i sina filmer, och här är det större och maffigare än vanligt. Vi är i vildmarken, med forsar, snöklädda berg och regn, lera och jord.Kameran sveper runt i bataljerna och går i närbild med DiCaprio när han rammas av björnhonan.

Det finns många orimligheter i Hughs överlevnad om man ska vara petig, men man kan också se det som magi, som drömmar eller bara en sjuhelvetes urkraft. Jag gillar The Revenant, den är häftigare än Tarantinos nya western. Mitt betyg blir en hyfsat stark fyra till The Revenant.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista