Linnea Grimstedt är konstnärlig ledare på Kulturens bildningsverksamhet. Foto: privat.
Linnea Grimstedt är konstnärlig ledare på Kulturens bildningsverksamhet. Foto: privat.

Tillgänglig teater till hundra procent

0:34 min

En teaterföreställning som till hundra procent kan vara för alla - funktionsvariationer eller inte – det tänker Kulturens Bildningsverksamhet göra.

Föreställningen ska ut på turné nästa år, och nu skapar en grupp med bland annat skådisar med olika funktionsvariationer både ett manus och en modell för hur man kan jobba med det här.

Linnea Grimstedt är konstnärlig ledare och hon menar att det ofta görs föreställningar utifrån en enstaka funktionsvariation, men sällan för alla.

– Ofta gör man teater bara för blinda, eller för döva eller folk som sitter i rullstol, men inte som omfattar den stora bredden av fysisk och psykisk funktionsnedsättning.

Hur får ni ihop allt det här då?

– Vi håller på att göra en metod för hur man kan spela teater på ett sätt med ganska enkla metoder så att man ska kunna uttrycka för alla med en funktionsvariant men också för oss som är normalstörda.

Föreställningen ska turnéra runt till åtta olika platser i Sverige, med utångspunkt i Västerås och projektet har fått stöd från Allmänna arvsfonden att arbeta med den.

– Det handlar mycket om att man har en dialog med männisikor med funktionsvarianter så att man hela tiden kan genomsyra uttrycket så att det når ut, säger hon.

– Så klart kommer pjäsen att ta upp hur det ser ut i samhället – den nya lagen om funktionsnedsättningar kom 2015 och den har ju inte riktigt satt sig, säger Linnea Grimstedt, konstnärlig ledare.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista