Vanna Rosenberg. Foto: Helén Karlsson.
Vanna Rosenberg. Foto: Helén Karlsson.

Vanna Rosenberg vill skapa samtal

2:02 min

Vanna Rosenberg författardebuterar med barnboken ”Singers melodi”, om ett sjölejon som rövas bort från havet för att jobba på cirkus. Det är en berättelse som föddes ur Vannas farföräldrars upplevelse av förintelsen.

– När jag förstod deras historia så tyckte jag att det var ofattbart hur de kunde vara så glada, hur de ens kunde sitta där mittemot mig efter allt de hade varit med om.

 Men det är även en historia som kan appliceras på den värld som vi lever i idag, påpekar Vanna.

– Det är en fråga om att förändra. Att faktiskt inse att av bytt blir man bättre, av nytt blir man rik.

Berättelsen om Singer kom till när Vannas egna barn bad om att få höra en historia om en cirkus.

– För att få igång oss alla sa jag ”Hör ni sången?”. ”Ja”, sa dem, ”Det är ett sjölejon”.

När det lilla sjölejonet väl hade hamnat i Vannas famn så var det omöjligt att släppa taget om honom. Det kändes viktigt på ett annorlunda sätt, förklarar hon.

– Det berodde delvis på grund av kärleken till min farmor och farfar, men även de tankar som man bär med sig om hur världen och människor är tvungna att överleva.

Frågan om människor på flykt är viktig att samtala om, enligt Vanna, vare sig om man är barn eller vuxen. Hon ville därför inte förbarnsliga språket i ”Singers melodi”. – Jag har ägnat mycket tid åt att hitta den där tonen som inte är fånig eller insmickrande, det funkar inte på barn. De märker direkt om man gör sig till.

 Vanna hoppas att Singers berättelse ska få barnen att känna och vuxna att göra detsamma. Att den ska förändra förståelsen för människor och vara en ljusglimt i det mörka.

– Sen vill jag att man ska skratta också, säger hon.

Natsha Azarmi
natasha.azarmi@sverigesradio.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista