Ur filmen Pojkarna av Alexandra Therese-Keining.
1 av 2
Ur filmen Pojkarna av Alexandra Therese-Keining.
Alexandra Therese-Keining. Foto: Maja Suslin / TT
2 av 2
Alexandra Therese-Keining. Foto: Maja Suslin / TT

Svåra frågor men få svar i Pojkarna

0:40 min

Pojkarna har visats på filmfestivaler världen över. I lördags var det dags för Sverigepremiär på Göteborgs filmfestival.

Pojkarna är baserade på Jessica Schiefauers Augustprisbelönade ungdomsroman med samma namn. Berättelsen handlar om Bella, Momo och Kim som blir mobbade av killarna på skolan tills de alla dricker saven av en magisk blomma och själva förvandlas till killar. Det hela utmynnar i en historia om kön och identitet, mobbning och sexism, att försöka ta reda på vem man är.

Alexandra Therese-Keining har skrivit manus och regisserat filmen som fått spännande reaktioner på filmfestivaler världen över. Hon märker också att det finns en skillnad i hur filmen tas emot. Inte bara mellan länder utan också beroende på ålder.

– Ungdomarna har ett enklare sätt tycker jag, att se på könsrollerna. Det är Kim hela tiden sade både Tuva Jagell som spelar Kim, och Emrik Öhlander som spelar Kim som kille. För dem var det samma person hela tiden, det vara bara det att hon bytte skepnad, eller bytte fysik. Vuxna är lite mer lösningsfokuserade och vill intellektualisera fram ett svar, säger Alexandra Therese-Keining.

Filmen är ständigt sökande och så även karaktärerna. Det tidigare så sammansvetsade tjejgänget skakas av individens vilja att hitta det där förlösande självet. Frågorna är många om vad som är kön och person eller om den egna sexualiteten.

– Precis som Jessica Schiefaur så vill inte jag ge några svar, för det finns inga svar. Har du den typen av känsla och ångest och existentiella frågor i den åldern är det tyvärr svårt att hitta en enkel lösning, säger Alexandra Therese-Keining.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista