Imax-biografen i Solna. Bild: Maria Georgieva/SR
1 av 2
Imax-biografen i Solna. Bild: Maria Georgieva/SR
Sveriges Radios Maria Georgieva med en decibelmätare. Bild: Simon Sarnecki/SR.
2 av 2
Sveriges Radios Maria Georgieva med en decibelmätare. Bild: Simon Sarnecki/SR.

Höga ljudnivåer på nya Imax-biografen i Solna

"Kan innebära att man får en tillfällig hörselnedsättning"
2:09 min

Ljudnivån på Sveriges enda kommersiella biograf som visar filmformatet Imax är så stark att den fått biobesökare att anmäla till Solna stad. Kulturnytts Maria Georgieva tog med sig en decibelmätare till visningen "Star Wars: The Force Awakens" för att mäta ljudnivån.

Biobesökarna Robert Storbackas son Robin höll för öronen med anledning av att ljudet var så högt.

- Jag är Star Wars-fantast så jag ville se den i Imax. Lite för högt var det kanske.

- Ja det var högt. Jag fick ont så ja höll händerna för öronen.

Pappa Robert och sonen Robin Storbackas upplever ljudet på den nya Imax-biografen olika. Det är ett storskaligt filmformat som utlovar en storslagen bioupplevelse, med skarpare bild och ett bättre ljud.

Att det är högt ljud visar sig stämma när Kulturnytt testar ljudet.

Enligt Socialstyelsens råd om ljudnivåer bör den så kallade ekvivalenta ljudnivån, alltså genomsnittsnivån, och maxvärdet inte överstiga 100 decibel. "Star Wars: The Force Awakens" är tillåten från 11 år, och om det kan finnas barn under 13 år i publiken gäller 97 decibel, och 110 decibel som max, enligt Socialstyrelsen.

Nivåerna på Kulturnytts decibelmätare kommer upp i snittvärdena 89 och 90 decibel med toppar när ljudet höjs på över 100 decibel i stridssekvenserna.

Stig Arlinger är professor i teknisk audiologi vid Linköpins universitet, och har utrett ljudgränser på konserter på uppdrag av Socialstyrelsen. Han tycker att det låter som höga värden som Kulturnytt har uppmätt.

- De starkare perioderna under det här tidsförloppet är de som betyder mest när det gäller genomsnittsnivån, som då Socialstyrelsens riktvärden refererar till, alltså där det blir ca 100 decibel. Det verkar vara så pass höga värden, så man bör göra en ordentlig mätning med en professionell ljudnivåmätare under hela föreställningen, säger Stig Arlinger.

När Han Solo startar sitt flygskepp peakar ljudet till 100 decibel. Det är inom gränsen för vad som är tillåtet men så pass högt att Stig Arlinger tycker att de gränser som gäller i dag är för generösa och skulle vilja se en lägre genomsnittsnivå.

- För känsliga öron kan det innebära att man får en tillfällig hörselnedsättning, säger Stig Arlinger, professor i audiologi.

Mats Kullander är Executive Senior Advisor på SF Bio och menar att det inte går att begränsa ljudnivån eftersom Imax-formatet sköter ljudnivåerna själva. Kulturnytt når honom via telefon:

- Det sköts i Kanada, av Imax själva. Vi kör med lägre ljud än vad man ska göra, enligt Imax.

Mats Kullander menar att det inte går att undvika toppar och att SF Bio ligger under genomsnittet.

- En sak är vad man kör och vad man vill att publiken ska uppleva. Vi har dragit ner i olika steg, får inte dra ner mer från IMAX från en tvåa än den skala man ska ha. På försök har vi dragit ner, men då får vi klagomål från publik som säger: det var inget kött i det där ljudet.

Miljö- och byggnadsförvaltningen i Solna stad krävde en ljudnivåmätning. Resultatet underskred gällande riktvärden och därför kommer ärendet att avslutas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".