Presidentvalet kantas av musikkonfrontationer. Kollage: SR. Foto: Andrew Harnik, Heidi Gutman, Kiichiro Sato /TT Bild.
Presidentvalet kantas av musikkonfrontationer. Kollage: SR. Foto: Andrew Harnik, Heidi Gutman, Kiichiro Sato /TT Bild.

Soundtrack med förhinder i presidentvalet

Carl Moberg har lyssnat på musiken i presidentvalet
1:09 min

Under natten hölls det första primärvalet i Iowa i USA. Men trots nio månader till presidentvalet har kandidaterna redan kampanjat i ett halvår – och präglats av en kavalkad av musik.

Presidentkandidaten Donald Trump möttes av en del skratt när tre flickor sjöng om hur han ska stå upp mot USA:s fiender. Trump har annars som så många republikaner på senare år fått problem med att artister inte vill sammankopplas med honom. Som idag då Adele tog avstånd. Samma gäller Marco Rubio som undvikit partiets mer klassiska låtval och spelade en låt av Axwell & Ingrosso.

Den svenska duon hörde av sig direkt till Rubio. Nej, betydligt lättare är det oftast för demokraterna som till och med brukar få med artisterna på scen. Som när Katy Perry sjöng Roar på ett Hillary Clinton-event.

Men helt ensidigt är det inte hos artisternas. Kid Rock har sagt sig fundera på båda republikanerna Ben Carson och Donald Trump och Trump backas också av rockartisten Ted Nugent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".