Tova Magnusson, regissören bakom "Det mest förbjudna".
Tova Magnusson, regissören bakom "Det mest förbjudna". Foto: Carl Moberg/SR

Kerstin Thorvalls liv får en att jobba med sig själv

1:02 min

Under tisdagen var det premiär för Det mest förbjudna på Göteborgs filmfestival. En serie i tre delar om Kerstin Thorvalls liv, löst baserad på hennes roman med samma namn från 1976.

Serien går igenom Kerstin Thorvalls liv och gestaltar denna kontroversiella person i tre timmeslånga avsnitt som berör tre perioder i Kerstins liv, med inslag från 2005. Det är ett intimt biografiskt drama där Cilla Thorell, som kanske är mer känd från Stockholms stadsteater än filmduken, utsökt spelar Kerstin Thorvall.

Thorvall själv är en vattendelare. Vissa ser hennes bristfälliga moderskap, öppna sexualitet och egocentriska beteende som klandervärdigt och när Det mest förbjudna kom 1976 blev det ramaskri i Sverige. Andra håller henne som en hjälte, nära hjärtat och med en nära läsning av hennes böcker.

Regissören Tova Magnusson hade inte en närmare anknytning till Thorvall men fångades av hennes konstnärskap, glöd och komplexitet.

– Det är så känslomässigt dubbelt med Kerstin. För jag är inte såhär: ”oh hon har alltid varit min hjälte”, därmed blir hon en väldigt autentisk person, för hon är så riktig. Jag brottas med mina egna fördomar när det gäller vissa saker som handlar om Kerstin och vad hon gjorde som slår tillbaka på mig. Jag blir så provocerad av det där för att det är någonting som jag själv går omkring och bär på. Hon är komplicerad på ett väldigt bra sätt, för mig, säger Tova Magnusson.

Frågan är kanske varför serien kommer just idag. Kerstin Thorvall gick bort för 6 år sedan och hennes verk är ständigt aktuella.  

– Det är något generellt som är bra med att den kommer just idag. Det är så jävla polariserat och man fattar olika åsikter om olika människor beroende på jävligt tunna grunder ibland. Hon får en att jobba med sig själv om man inte dömer ut henne för snabbt, säger Tova Magnusson.

Det mest förbjudna visas på SVT den 25 mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista