Eddie Redmayne (t.v) som Lili Elbe och Alicia Vikander (t.h) som Gerda Wegener i "The Danish girl". Foto. AP/TT.
Eddie Redmayne (t.v) som Lili Elbe och Alicia Vikander (t.h) som Gerda Wegener i "The Danish girl". Foto. AP/TT.

Alicia Vikanders Oscarschans

0:54 min

I filmen The Danish Girl gör Alicia Vikander sin största internationella roll och hon kan vinna en Oscarsstatyett för rollen. Hur bra är då filmen? Björn Jansson recenserar. 

Det är bara en enda svensk som fått en Oscarsstatyett för sitt skådespel, Ingrid Bergman. Hon samlade ihop tre Oscarsstatyetter. Nu kan Alicia Vikander bli den andra Oscarsvinnaren. Hon är nominerad i kategorin bästa kvinnliga biroll för porträttet av Gerda Wegener i The Danish Girl. Björn Jansson har sett filmen:

- Det är egentligen en huvudroll hon gör Alicia Vikander. Visst filmen heter The Danish Girl och handlar om Einar Wegener, som genomgick det första könsbytet i världen i början av 1930-talet. Och tog namnet Lili Elbe. Eddie Redmayne spelar Einar och Lili, men Alicia Vikanders maka Gerda som ställer upp lojalt för sin man, även som kvinna, och samtidigt slår igenom i konstvärlden är en lika stor roll i filmen och Alicia Vikander gör sin bästa internationella skådespelarinsats. Och det är skådespelarna som är behållningen med The Danish Girl. Handlingen lämnar för många frågor obesvarade, tycker jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista