Justin Powell, filmdistributör på iROKO Global.
Justin Powell, filmdistributör på iROKO Global.

Så ska Nollywood nå framgångar utanför Nigeria

Justin Powell: Universella teman gör Nollywood relevant för alla
1:09 min

Nollywood som ju är världens näst största filmindustri vill inte längre begränsa sig till den lokala marknaden i Nigeria, utan ska med enklare teman nå en större publik.

Bollywood känner vi ju till. Men de senaste åren har också Nollywood, med filmer från Nigeria, blivit en av världens största filmindustrier.

Berättelserna har fungerat som en spegelbild för befolkningens vardag. Men nu vill man också göra film anpassad för hela världen.

Vi träffade filmdistributören Justine Powell under Göteborgs filmfestival, och enligt henne har man nu skapat mer universella berättelser om kärlek, familjeliv och religion.

En av filmerna som visas under festivalen är den romantiska komedin Flower Girl regisserad av Michelle Bello. En klassisk askungesaga som för tankarna till Hollywood. Det är kärlek, svartsjuka och en kamp om att få den man älskar att fria.

En film som lockade till applåder under eftertexterna. Billie Hammarberg var en av biobesökarna.

– Det är ju helt andra förutsättningar. Jag tänker mig att det är en helt annan budget och det är olika kulturella kontexter. Det är andra symboler och annan musik. Andra historier, även om  det är mycket likheter också så klart, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".