Anna Thiam, David Lenneman och Kayode Kayo Shekoni i En druva i solen. Foto: Urban Jörén.
Anna Thiam, David Lenneman och Kayode Kayo Shekoni i En druva i solen. Foto: Urban Jörén.

Svarta skådespelare i unik föreställning

12 min

En druva i solen, så heter en pjäs som nu ska turnera landet runt för Riksteatern. En pjäs om en svart familj och om rasism. På scenen nästan bara svarta skådespelare, något som skapat en Äntligen-känsla. Björn Jansson träffar skådespelaren David Lenneman.

När En druva i solen av författaren Lorraine Hansberry sattes upp på Broadway 1959, så var det första gången en pjäs av en svart kvinna spelades där. Pjäsen har sen dess fått många priser.
Nu sätts den upp i Sverige i regi av Josette Bushell-Mingo, för Riksteaterns räkning och kommer att turnera runt i hela landet.

En druva i solen handlar om en familj där tre generationer bor under samma tak och där en livförsäkring på 10 000 dollar ska komma. Det är den äldste mannen som avlidit och hustrun och barn och barnbarn har olika drömmar om vad man kan göra för pengarna.

På scen ser vi nästan bara svarta skådespelare, den ende vita skådespelaren kommer bara som hastigast in för att påminna om omvärldens vardagsrasism. På premiären var bifallet stort och ensemblen har mötts av en stor förväntan på en pjäs där svarta skådespelare får spela alla rollerna. 

David Lenneman spelar Walter Younger i pjäsen, Walter som är son till den avlidne och själv familjefar. 

- Kulturen brukar slå sig för bröstet för att man ligger i framkant, men tar man en närmre titt så gör den inte det när det gäller mångfald, säger David Lenneman.

Pjäsen som skrev på 50-talet i USA är högaktuell.

- Tyvärr. Nu när en maskerad man kan gå in på en skola och mörda mörkhyade. Och när maskerade män samlas på T-centralen och slår oskyldiga barn, säger David Lenneman.

Men pjäsen är också full av humor.

- Det är mycket skratt, det är ett fantastisk familjedrama. Ju mer man älskar varann, desto större kan också bråken bli. Och här är det gnabb, rappt tempo och otroligt mycket värme.

Pjäsen hade premiär i fredags i Stockholm. Och nu ska den spelas i Finland innan den återvänder till Sverige och Vara Konserthus den 19 februari. Sen fortsätter en lång Sverigeturné.    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista