Bibliotek. Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Inte bara böcker på biblioteket i Vetlanda. Arkivbild, foto: Vilhelm Stokstad/TT

Många riskerar att missa bibblan

0:41 min

Två av fem bibliotek i landet har inte öppet mer än 20 timmar i veckan och många har inte helgöppet alls.

Ny statistik från Kungliga Biblioteket visar att det kan vara svårt för många att besöka biblioteket eftersom många bara har öppet kontorstid. Två av fem bibliotek i landet har till exempel inte öppet mer än 20 timmar i veckan och samma kartläggning visar att endast ett av tio har helgöppet, och då vanligen i endast tre timmar.

Endast ett av fyra bibliotek har öppet minst 40 timmar i veckan och allra kortast öppettider har Kronobergs län, i snitt 17 timmar i veckan. I topp hittas länen runt storstäderna, och allra bäst ser det ut i Stockholms län där biblioteken har öppet i snitt 35 timmar.

Om man också väger in storleken på länet, och hur många bibliotek som finns i det, går det att se att de norra länen, däribland Norrbotten, har sämst tillgänglighet, då restid också försvårar att hinna dit innan stängning.

På centralen i Göteborg är svaren på frågan "När besöker du biblioteket?" högst olika, en del är där väldigt ofta.

– Jag går till biblioteket ibland för att sitta och läsa, ibland för att låna böcker, ibland för att lyssna på föredrag, ibland för att lyssna på musik, det är väldigt många olika aktiviteter, säger Ingbritt Barcklund.

Och det finns andra som inte besöker alls.

– Aldrig nuförtiden, mycket mer förr, inte så mycket nu, säger Sharam.

Varför gick du förr och inte nu?

– Jag lånade böcker, men nu finns det ju på nätet, säger Sharam.

Anledningarna på varför är också olika, en del menar som Sharam att allt finns på nätet, andra att besöken helt beror på skolan.

- Det är ganska sällan, ibland mer om vi har skolarbeten, men annars är det ganska sällan, någon gång i månaden eller så, säger Caroline Hellström.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista