Ulla Billquist på sommarstället Nyhamnsläge. Foto: Gunnar Hahn
1 av 3
Ulla Billquist på sommarstället Nyhamnsläge. Foto: Gunnar Hahn Foto: Gunnar Hahn
Ulla Billquist framför en mikrofon. Hennes liv skildras i filmen När molnen skingras av Lasse Zackrisson. Foto: Privat
2 av 3
Ulla Billquist framför en mikrofon. Hennes liv skildras i filmen När molnen skingras av Lasse Zackrisson. Foto: Privat Foto: sveriges radio
Lasse Zackrisson, regissör till filmen När molnen skingras om Ulla Billquist. Foto Bengt Nyman
3 av 3
Lasse Zackrisson, regissör till filmen När molnen skingras om Ulla Billquist. Foto Bengt Nyman

Ulla Billquists hemliga liv i ny dokumentär

3:11 min

Filmaren Lasse Zackrisson har arbetat under femton år med filmen "När molnen skingras", om Ulla Billquist. Den sjungande landsmodern som höll modet uppe på befolkningen under beredskapsåren, men levde dubbelliv som homosexuell och dog för egen hand vid 38 års ålder.

– Det är svårt att förklara, att hon inte är en schlagersångerska, för att det är många som säger att hon är just det. Jag tycker att hon är lite mer än en schlagersångerska. Jag tog upp det där med Alice Babs, som jag känner väl, en gång, och jämförde Ulla Billquist med Edith Piaf. Hon kan väva in sitt eget liv i sångerna, på samma sätt som Edith kunde göra. "Neej", sade Alice Babs. Hon tyckte inte alls att det stämde. "Du ska tänka Amália Rodrigues, Portugals stora fadosångerska - där finns Ullas konstnärsskap - de har ett släktskap", sade Alice, berättar Lasse Zackrisson.

På bordet mellan mig och Lasse Zackrisson ligger två mappar. En med fotografier på den undersköna Ulla Billquist och en sprängfylld med gulnade tiggarbrev till sångerskan…

Det går nästan inte att föreställa sig hur stor Ulla Billquist var, och hur det ändå blev helt tyst när hon tagit livet av sig, i juli 1946. Små notiser i pressen och i övrigt locket på. En egendomlighet som Lasse Zackrisson försöker reda ut i sin film "När molnen skingras". Den lägger ett pussel som både innehåller tecken på utpressning och ett förtärande dubbelliv som hela Sveriges lilla sångfågel och homosexuell. Men enligt Lasse Zackrisson har den verkliga historien redan berättats i fiktionens form. I Hasse Ekmans film "Flicka och hyacinter" från 1950. Hasse Ekman och Ulla Billquist var vänner och han ville berätta vad som hände.

Men tror du att din film kommer att förändra bilden av Ulla Billquist?

– Ja, det tror jag faktiskt. Jag tror att man kommer att se på hennes konstnärsskap på ett annat sätt. Det har ju funnits en väldigt förenklad bild av henne, man har visserligen sagt att hon är väldigt stor och hon tillhör legendarerna under 1900-talet. Men det enda man har känt till är "Min soldat" och några andra hurtfriska sånger. Men man har inte känt till hennes passion för att uttrycka sig i sång och få välja sin repertoar och sjunga sånger som betyder någonting för henne, säger Lasse Zackrisson.

Nina Asarnoj
nina.asarnoj@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista