Cecilia Bartoli och Max Martin vinner polarpriset 2016
1 av 3
Cecilia Bartoli och Max Martin vinner polarpriset 2016 Foto: TT
Max Martin. Foto: John Shearer/TT
2 av 3
Max Martin. Foto: John Shearer/TT Foto: Max Martin. Foto: John Shearer/TT
Cecilia Bartoli. Foto: Uli Weber/Decca
3 av 3
Cecilia Bartoli. Foto: Uli Weber/Decca Foto: Cecilia Bartoli. Foto: Uli Weber/Decca

Polarpriset till Max Martin och Cecilia Bartoli

1:34 min

Årets Polarpris tilldelas den italienska mezzosopranen Cecilia Bartoli och den svenska producenten Max Martin.

Tidslinjen: Här är alla tidigare polarprisvinnare

Det är första gången som priset ges till en renodlad låtskrivare. Dessutom går det den här gången till en av världens mest inflytelserika på det området, konstaterar Kulturnytts Berit Nygren:

Max Martin har varit med och gjort låtar som toppat den amerikanska försäljningslistan Billboard ett 20-tal gånger under de senaste drygt två decennierna. Det verkar bara vara Beatlar som John Lennon, Paul McCartney och deras producent George Martin som har haft fler.

Max Martin, eller Martin Sandberg som han egentligen heter, har bland annat skrivit och producerat rader av Britney Spears största framgångar exempelvis "Baby one more time". Han har också samarbetat med akter som Robyn, Backstreet boys, Westlife, Celine Dion, Katy Perry, Christina Aguilera och Taylor Swift för att nämna några.

Ifjol utsågs han till årets producent på den amerikanska Grammygalan, och snart kan han vinna en ny Grammy tillsammans med låtskrivaren Shellback och Taylor Swift för "Blank space".

"Ingen kompositör i världen har de senaste 20 åren skrivit melodier som haft större bärkraft och fått större spridning än Max Martin", skriver juryn i motiveringen till varför han får årets Polarpris på populärmusiksidan.

Om Max Martin har byggt musikaliska broar i vår samtid så har årets mottagare av Polarpriset på konstmusiksidan - den italienska mezzosopranen Cecilia Bartoli - byggt broar mellan vår samtid och musik som skrevs för flera hundra år sedan. Som då hon häromåret gav ut en skiva med rysk barockmusik, "St Petersburg".

Ja, Bartoli letar musikaliska pärlor som hon sedan framför med sin klangrika och tre oktaver omfångsrika röst. Hon "har utvecklat sången som konstart, och hon lägger till nya kapitel i musikhistorien, bygger broar mellan sekler och fördjupar kunskapen om Europas kulturarv", heter det bland annat i juyns motivering.

Prissumman är 1 miljon kr till vardera pristagare.

Prisutdelningen äger rum i Stockholms konserthus den 16 juni.

Prismotiveringarna i sin helhet:

Max Martin

Polarpriset 2016 tilldelas låtskrivaren Martin Sandberg från Stockholm, Sverige, känd under namnet Max Martin. Melodier bär tiden. Melodier definierar sin tid och sprider sig mellan människor, över gränser, över generationer. Ingen kompositör i världen har de senaste 20 åren skrivit melodier som haft större bärkraft och fått större spridning än Max Martin. Just nu, i detta ögonblick, finns det någon i världen som sjunger med i en hitlåt skriven och producerad av Max Martin. Med sitt öra för sångmelodier, sin musikaliska precision och hantverksskicklighet, har han förädlat och utvecklat den globala populärmusiken.

Cecilia Bartoli

Polarpriset 2016 tilldelas mezzosopranen Cecilia Bartoli från Rom, Italien. Med ett röstomfång på tre oktaver och en unik inlevelseförmåga och uttrycksfullhet har Cecilia Bartoli utvecklat sången som konstart. Cecilia Bartoli har trollbundit publiken på de främsta operahusen, men inte nöjt sig med den kända repertoaren. Parallellt har hon med forskarblick för egen hand grävt djupt i musikhistorien och presenterat länge bortglömd och för samtiden helt ny musik från 1600-talet, 1700-talet och 1800-talet. Cecilia Bartoli lägger till nya kapitel i musikhistorien, bygger broar mellan sekler, fördjupar kunskapen om Europas kulturarv. Cecilia Bartoli visar att höjda röster förändrar världen.

Vinnare tidigare år:

1992 Paul McCartney och de baltiska staterna (Estland, Lettland och Litauen)
1993 Dizzy Gillespie och Witold Lutoslawski
1994 Quincy Jones och Nikolaus Harnoncourt
1995 Elton John och Mstislav Rostropovitj
1996 Joni Mitchell och Pierre Boulez
1997 Bruce Springsteen och Eric Ericson
1998 Ray Charles och Ravi Shankar
1999 Stevie Wonder och Iannis Xenakis
2000 Bob Dylan och Isaac Stern
2001 Burt Bacharach, Robert Moog och Karlheinz Stockhausen
2002 Miriam Makeba och Sofija Gubajdulina
2003 Keith Jarrett
2004 B.B. King och György Ligeti
2005 Gilberto Gil och Dietrich Fischer-Dieskau
2006 Led Zeppelin och Valerij Gergijev
2007 Sonny Rollins och Steve Reich
2008 Pink Floyd och Renée Fleming
2009 Peter Gabriel och José Antonio Abreu
2010 Björk och Ennio Morricone
2011 Patti Smith och Kronos Quartet
2012 Paul Simon och Yo-Yo Ma
2013 Youssou N'Dour och Kaija Saariaho
2014 Chuck Berry och Peter Sellars
2015 Emmylou Harris och Evelyn Glennie


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista