Fotomontage Nick Brandts foto "Elephant on bare earth" samt MIO:s canvastavla "Elefant", skärmdump från Fotografiskas Facebook-sida.
Fotomontage Nick Brandts foto "Portrait on elephant on bare earth" samt MIO:s canvastavla "Elefant", skärmdump från Fotografiskas Facebook-sida.

MIO ställs mot världsfotograf i Skaraborgs tingsrätt

1:06 min

Den världskände fotografen Nick Brandt har stämt möbeljätten MIO. Allt handlar om ett fotografi på en elefant som plötsligt dök upp på en canvastavla i MIO:s butiker. Skaraborgs tingsrätt får avgöra om det handlar om upphovsrättsintrång. 

"Portrait of elephant on bare earth" - så heter det berömda fotografiet som varit med i utställningar världen runt, en stor ståtlig väderbiten elefant med långa betar som tycks posera för den världsberömde fotografen Nick Brandt i Amboseli nationalpark i Kenya 2011.

Förra sommaren ställde Brandt ut på Fotografiska museet i Stockholm och samtidigt lanserade möbeljätten MIO, med huvudkontor i Tibro, en canvastavla med oljemålningseffekt. Motivet; en stor ståtlig väderbiten elefant med långa betar.

Tavlan såldes i MIO:s butiker och på webben och finns med på två ställen i MIOs höstkatalog. Priset var satt till 1 195 kronor.

Nu blir det Skaraborgs tingsrätt som ska pröva om MIO gjort sig skyldig till upphovsrättsintrång.

Fotografen kräver en ersättning på 300 000 kronor, samt att en kommande dom publiceras på annonsplats i Dagens nyheter och Svenska dagbladet.

Nick Brandt menar att han noga väljer var och i vilka sammanhang hans verk ska visas och han anser att MIO:s canvastavla och dess dåliga kvalité svärtat ner hans varumärke.

MIO hävdar å sin sida att skadan varit minimal eftersom företaget plockade bort tavlan ur sortimentet. Brandts advokater menar däremot att intrånget är pågående eftersom tavlan fortfarande finns i den elektroniska möbelkatalogen på nätet och att kunder kan hämta samma katalog i butikerna.

De tryck som fotografen själv tillåter ger intäkter till stiftelsen Big Life foundation för att rädda och bevara djurlivet i Östafrika och Brandt säger i en inlaga i förundersökningen att han aldrig skulle släppa rättigheterna till fotot till MIO.

P4 Skaraborg har varit i kontakt med Brandts advokater som inte vill lämna någon kommentar inför förhandlingen. Brandt kommer inte själv närvara eller höras vid rättegången på onsdag utan hans talan förs via ombud. 

Britten Nick Brandt är bosatt i USA och har förutom sina berömda foton på vilda djur också varit med och regisserat musikvideon Earth Song i Tanzania med Michael Jackson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista