Man i kavaj och vit skjorta håller armen om kvinna i grå tröja.
Skådespelaren Mikael Persbrandt och Sveriges Radios kulturkorrespondent Lisa Bergström. Foto: Sveriges Radio.

Persbrandt spelar SS-man i internationell storfilm

11 min

I går var det världspremiär för filmen Alone in Berlin på Berlins filmfestival. Mikael Persbrandt gör rollen som den onde kommissarien Prall. Sveriges Radios kulturkorrespondent Lisa Bergström har träffat honom.

Alone in Berlin bygger på Hans Falladas berömda roman Ensam i Berlin från 1946, om paret Quangel som gör motstånd mot Hitler genom att skriva brevkort som de placerar ut i trapphus i staden. Mikael Persbrandt spelar nazisten Prall, som är chef för de kommissarier som försöker spåra och fängsla paret Quangel.

Men det var inte självklart att han skulle tacka ja till rollen.

– Jag befann mig på en plats i livet då jag inte ville spela vare sig stereotyper, schabloner och egentligen inte ville röra mig i "pure evil Waters", säger Mikael Persbrandt.

Till slut tackade han ändå ja till rollen som den elake kommissarie Prall.

– Jag tyckte det var kul att göra något litet komiskt med honom. Den där typen av människor som kämpar efter kontroll och makt och utövar den med så stenhårda nävar blir lätt tragikomiska, säger Mikael Persbrandt.

Det här motståndet som de gör, paret Quangel, de skriver små brevkort i en tid då de fattar att något är galet. De vågar göra det. Vad tänker du om det?

– Civilt motstånd är väl i högsta grad aktuellt idag. Jag önskar att vi hade mer av det, säger Mikael Persbrandt.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista