Skådespelarna Sverrir Gudnason och Karin Franz Körlöf och regissören Pernilla August. Foto: Linn Malmén/TT.
Skådespelarna Sverrir Gudnason och Karin Franz Körlöf och regissören Pernilla August. Foto: Linn Malmén/TT.

Världspremiär i Berlin för "Den allvarsamma leken"

2:34 min

Igår hade den svenska filmen "Den allvarsamma leken" världspremiär på Berlins filmfestival, där den visas utom tävlan. Danska regissören Lone Sherfig har skrivit manus och Pernilla August har regisserat filmatiseringen av Hjalmar Söderbergs roman från 1912, om Lydia och Arvid, och deras kärlekshistoria som gång på gång stöter på nya hinder.

Länkar till fler inslag från Berlin filmfestival 2016 längst ned i artikeln

– Min första reaktion var att det här är en så vacker bok, en fantastisk bok. Min andra reaktion var nog hjälp! hur ska jag göra detta till film, säger Pernilla August.

Det verkar ha varit någon slags skräckblandad förtjusning som drabbat Pernilla August när hon först fick frågan om att göra film av Hjalmar Söderbergs roman "Den allvarsamma leken".

Men nu är filmen äntligen klar, och August är odelat entusiastisk när hon berättar om arbetet med den, när jag träffar henne några timmar innan världspremiären.

För manuset står Lone Sherfig, den danska regissören som med filmerna "En dag" och "An Education" fått en internationell karriär .

Och tillsammans med Sherfig diskuterade Pernilla August fram hur filmen skulle skilja sig från den litterära förlagan. Som till exempel att göra den kvinnliga huvudrollen Lydia, tydligare och lättare att förstå än i boken.

– Vi måste förstå henne, jag vill inte göra henne som en mytisk kvinna, i boken är hon ju en fantasibild. Att göra det på film är ganska ointressant, jag kände direkt att jag jag måste fatta vem hon här och det var en utmaning.

Lydia och Arvid träffas, de blir kära i varandra, men deras relation kan aldrig riktigt bli till verklighet, i den här kärlekshistorien som utspelas i det tidiga 1900-talets Stockholm. Även om den svenska huvudstaden faktiskt spelas av Budapest,, där det mesta av stadsmiljöerna i filmen är inspelade.

Arvid spelas av Sverrir Gudnasson, medan Lydia görs av Karin Franz Körlof, som man bland annat kunnat se i tv-serien "Blå ögon".

Och Karin ser Lydia i filmen som en i mycket modern kvinna.

– Jag tycker väldigt mycket om Lydia,. hon är en för sin tid väldigt modern och rebellisk kvinna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista