Ted Gärdestad. Foto: Pressens Bild/TT
Ted Gärdestad. Foto: Pressens Bild/TT Foto: Pressens Bild / TT

I dag skulle Ted Gärdestad firat 60 år

1:07 min

I dag skulle den älskade artisten Ted Gärdestad ha blivit 60 år gammal. Ted Gärdestad som tog sitt liv 1997.

På söndag visar SVT För kärlekens skull, en dokumentär om artistens liv skapad av Susanne Cederberg och som följer honom i en mestadels kronologisk ordning från genombrottet som tonåring, till 80-talets tvivel och inre kamp fram till självmordet.  

– Man blir ju väldigt berörd av hans öde. Men jag tycker att man ska försöka att minnas det ljusa och det är att de här låtarna lever kvar, säger Susanne Cederberg. 

Finns kvar gör låtarna i allra högsta grad. De sjungs på skolavslutningar, på sommarverandor och inte minst har det blivit tradition att nya artister plockar upp Ted Gärdestads musik.

– Han gjorde faktiskt bara sju plattor under sin levnad, på 25 år, det är inte så mycket kanske om man tänker efter. Men det har säkert gjorts 10 hyllningsplattor och det är många som har hyllat och många som har sjungit hans låtar och så.

– Laleh, Darin och Sara hans dotter, Håkan Hellström och alla möjliga. Då ville jag visa på att dem fortfarande vill sjunga de här låtarna och att de ligger dem väldigt varmt om hjärtat.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista